Gratis waardebepaling
story header image

ASBESTATTEST, verplicht bij verkoop vanaf 23 nov 2022

Wat al langer aangekondigd is, staat nu vast: het verplichte asbest attest komt er eind dit jaar aan. Door de publicatie van de vereiste ministeriële besluiten kennen we nu ook de datum van inwerkingtreding. Vanaf 23 november 2022 zal er een informatieplicht gelden bij de verkoop van een pand met bouwjaar 2000 of ouder. Die zal gelden voor elke overdracht waarvan het compromis ondertekend wordt vanaf 23 november 2022. 
 

Het decreet rond het asbestattest werd in 2019 door het Vlaams Parlement goedgekeurd en in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd (17 april 2019).
Op de datum van inwerkingtreding was het echter nog even wachten. OVAM bereidde nog een resem ministeriële besluiten voor en maakte gebruik van de tussentijd om gecertificeerde deskundigen op te leiden. Met de publicatie van de ministeriële besluiten op vrijdag 22 april 2022 kennen we nu de exacte datum van inwerkingtreding van de nieuwe informatieverplichting gekoppeld aan het asbestattest.

Kostprijs van dit asbestattest is hoog in vergelijking met de attesten en documenten die we tot nu toe kenden.
Startprijs vanaf ongeveer 650 euro exclusief btw voor een appartement tot het dubbele of meer voor bv. grote eigendommen met veel bijgebouwen of veel risicomaterialen (waardoor er meer staalnames dienen te gebeuren).
 

Wilt u meer weten?
Contacteer ons vandaag nog vrijblijvend om te weten welke invloed deze verplichting heeft op jouw vastgoed? 
054 33 62 52 of info@immodelestre.be

 

(bron : CIB.be)